producție de cereale 2022

Din cauza secetei din acest an, mai multe culturi vor fi afectate. Printre ele se numără cele de grâu, porumb, floarea soarelui sau rapiță, după cum au atras atenția agricultorii din România. După câteva luni în care precipitațiile nu au fost la nivelul necesar, prognozele arată că și în continuare România va trece printr-o perioadă secetoasă. Din acest motiv, fermierii au anunțat că vor fi diminuări importante de producție în cazul culturilor de toamnă.

Nu există un risc de deficit de hrană în România

În cazul culturilor de toamnă, se resimt deja efecte, în special în Sud și în Moldova. Din estimările Cristinei Cionga, director pentru afaceri europene al APPR – Asociația Producătorilor de Porumb din România – vor fi până la 9 milioane de tone de grâu în acest an sau chiar mai puțin. Evident că situația depinde și de precipitațiile din perioada următoare. Ca o comparație, anul trecut România a avut în hambare 11,5 milioane de tone de grâu, iar în 2020 recolta a fost de 7,8 milioane de tone. Dacă precipitațiile din această lună vor fi bogate cantitativ va conta și pentru culturile de primăvară care au fost semănate de curând, a mai spus Cristina Cionga.

Chiar dacă seceta va pune în continuare probleme, agricultorii spun că totuși anul nu va fi la fel de dezastruos ca 2020 pentru recolte. Condițiile meteo par a fi mai favorabile în acest an, față de acum doi ani, dar au apărut alte dificultăți în piață, în principal din cauza războiului din Ucraina. Specialiștii dau însă asigurări că în România nu există la acest moment pericolul unui deficit de hrană sau produse.

Secetă și condiții financiare dificile

Din cauza războiului din Ucraina, în acest an va fi nevoie foarte mare de oleaginoase. Chiar dacă momentan nu se pune problema aprovizionării, sunt șanse ca prețurile să crească în continuare. În unele țări este deja secetă severă. Este cazul Argentinei și al Braziliei, prin urmare Cristina Cionga a declarat că se așteaptă ca prețurile la nivel mondial să fie mai ridicate.

Datorită suprafeței arabile de care dispune, România poate să asigure mai mult decât necesarul de hrană pentru populația țării. Cu toate acestea, anul în curs va fi extrem de dificil. Agricultorii spun că, pe lângă secetă, mai reprezintă o provocare pentru ei și costurile mărite. Eforturile financiare sunt mult mai mari pentru agricultori decât în urmă cu câțiva ani, având în vedere că unele costuri sunt duble la multe inputuri și a fost înregistrată o creștere substanțială a costului semințelor sau îngrășămintelor.

Potrivit estimărilor actuale, diminuările de producție vor fi semnificative, față de prognozele care au fost lansate în luna aprilie.

Sezonul va fi secetos, anunță meteorologii

Iarna a fost una fără zăpadă, astfel că agricultorii au sperat că precipitațiile vor fi mai bogate în primăvară, lucru care nu a fost conform așteptărilor. Fermierii spun că pentru culturile de toamnă sunt esențiale ploile de mai, pentru că în această perioadă intră în consum maxim culturile de toamnă. Nu este exclus însă ca și culturile de primăvară să fie afectate.

Potrivit unei prognoze emise marți de ANM – Administrația Națională de Meteorologie, în următoarele 4 săptămâni se instalează temperaturile de vară în România, iar precipitațiile vor fi puține, locale, în special în zona de sud-est. Până la 23 mai, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă, mai ales în regiunile vestice și sud-vestice. Regimul pluviometric va fi deficitar în majoritatea zonelor țării, dar în special în cea sud-vestică. În sud-estul extrem, precipitațiile se apropie de cele normale. Între 23 și 30 mai, va continua deficitul de precipitații în cea mai mare parte a țării, cu excepția nordului extrem. În perioada 30 mai-6 iunie temperaturile medii vor fi cu puțin peste cele normale în regiunile sudice. De asemenea, regimul pluviometric va fi deficitar în majoritatea regiunilor, cu precădere în cele sud-vestice. Între 6 și 13 iunie, în regiunile sudice și sud-vestice, mediile valorilor termice vor fi peste cele specifice. În privința cantităților de precipitații, acestea vor fi deficitare în majoritatea regiunilor, dar în special în cea sud-vestică.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.