Tichetele cadou

Tichetele cadou nu vor mai putea fi oferite decât angajaților proprii, în scop social, această soluție venită din partea guvernului fiind una neașteptată. Guvernul a stabilit ce se va întâmpla în viitor referitor la această problemă, însă nu a oferit clarificări cu privire la tratamentul fiscal al tichetelor cadou care au fost acordate deja de companii angajaților partenerilor de afaceri.

Anul trecut, tot în luna decembrie, se introduceau noi prevederi în legislația fiscală cu privire la tratamentul avantajelor în bani și/sau natură primite de la terți. Potrivit noii ordonanțe, valoarea neimpozabilă a tichetelor cadou ce pot fi acordate angajaților proprii cu ocazia Crăciunului, Paștelui sau altor sărbători echivalente ori similare din alte religii, de 8 martie și 1 iunie să dublează (de la 150 lei la 300 de lei) pentru fiecare beneficiar. Creșterea se va aplica începând cu luna ianuarie 2022.

Tichetele cadou acordate cu alte ocazii decât cele menționate în legislație sunt impozabile

Tichetele cadou acordate angajaților în scop social, dar cu altă ocazie decât cele menționate în legislația fiscală sunt impozabile, deci sunt supuse impozitului pe salarii și contribuțiilor sociale obligatorii. Astfel, situația tichetelor cadou începând cu luna ianuarie a anului viitor este clarificată.

Ordonanța a fost adoptată la sfârșitul săptămânii trecute și interzice acordarea de tichete cadou altor persoane decât angajațiilor proprii, pentru cheltuieli sociale. Prin modificări în ceea ce privește legislația fiscală, se elimină din categoria veniturilor din alte surse biletele de valoare sub forma tichetelor cadou, acordate pentru diverse activități ca studiul pieței, campaniile de marketing etc.

ANAF a lansat în 2019 o campanie de controale pentru situația tichetelor cadou

Totuși, în cazul tichetelor cadou acordate deja de companii angajaților partenerilor comerciali nu se stabilește cu exactitate ce tratament fiscal se aplică. Încă din 2019, Administrația Fiscală vizează tichetele cadou acordate angajaților partenerilor de afaceri, prin intermediul unei campanii de controale denumită Pandora. Organul fiscal a considerat că tichetele cadou pe care companiile le acordau acestei categorii de beneficiari pentru campanii de promovare și marketing a produselor/serviciilor proprii reprezintă venituri de natură salarială.

În acest caz, plătitorii de venituri ar fi trebuit să rețină și să plătească impozit pe venituri din salarii și contribuții sociale obligatorii. Companiile în care Antifrauda a sesizat acest aspect au fost informate prin avize de inspecție fiscală că li se va controla impozitul pe venituri din alte surse, impozitul pe venituri din salarii și contribuții sociale obligatorii. Mai mulți dintre contribuabilii vizați au contestat obligațiile, însă pare să nu se fi ajuns la nicio concluzie din partea direcției de soluționare a contestațiilor din cadrul Administrației Fiscale.

Guvernul a exclus posibilitatea de a acorda tichete cadou către salariații partenerilor comerciali și a introdus sancțiuni începând cu data de 28 decembrie 2021. Nerespectarea interdicției de acordare a tichetelor cadou în alte situații decât cele prevăzute de legislație se poate sancționa contravențional cu 14 puncte de amendă. Deci, companiile care plănuiesc să acorde astfel de tichete angajaților partenerilor de afaceri la sfârșitul acestui an se expun riscului de a fi aspru sancționate.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.