salariu minim pe ora

 

În urmă cu doar câteva zile, s-a ajuns la un punct comun între negociatorii statelor membre ale Uniunii Europene și Parlamentul European referitor la regulile comune pentru asigurarea unui salariu minim care să asigure lucrătorilor un nivel de trai decent.

În cea mai mare parte a țărilor membre UE există deja o politică referitoare la salariul minim, iar valoarea lui se situează între 332 euro (Bulgaria) și 2.257 euro (Luxemburg) pe lună. Chiar dacă s-a ajuns la un acord, trebuie precizat faptul că suma nu va fi aceeași în toate statele.

Se dorește o mai mare transparență în modalitatea de stabilire a salariului

Acordul dintre negociatori și Parlamentul European introduce reguli obligatorii pentru cele 21 de state europene în care există salarii minime. În cazul acestora, se va impune o mai mare transparență când vine vorba despre modalitatea de stabilire a salariului minim și se va facilita majorarea sa.

În cazul țărilor din UE unde nu există salarii minime, introducerea acestei prevederi legale nu e obligatorie. Acolo, modalitatea de stabilire a nivelurilor de venit este negocierea colectivă. Cele șase state sunt Austria, Italia, Suedia, Cipru, Danemarca și Finlanda. Sudia și Danemarca nu sunt de acord cu textul, dar acordul va putea fi adoptat cu majoritate calificată la o următoare reuniune.

Cum vor evalua cele 21 state dacă salariul minim este suficient

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, există o serie de factori în raport cu care se va stabili dacă salariul minim legal dintr-o țară este suficient pentru a avea un nivel de trai decent. Evaluarea se va face cu ajutorul unui coș de bunuri și servicii, ținându-se cont și de condițiile socioeconomice și puterea de cumpărare. Adoptarea unei astfel de reglementări va reduce diferențele salariale dintre lucrători și îi va ajuta pe cei mai slab plătiți să câștige mai mult.

Noua lege a UE, care nu a fost încă aprobată formal, mai prevede și stabilirea unor planuri de acțiune pentu creșterea protecției în cazul statelor membre în care mai puțin de 80% din forța de muncă este protejată printr-un acord colectiv.

Acest acord politic va promova salarii minime adecvate în statele membre

Obiectivul acestui acord politic provizoriu este de a promova caracterul adecvat al salariilor minime în statele europene și de a asigura un nivel de trai decent pentru angajații europeni. UE dorește să introducă un cadru pentru salarii minime adecvate și nu un salariu minin european comun, astfel încât condițiile de muncă și viață ale salariaților să cunoască o îmbunătățire.

Care sunt salariile minime în alte țări europene

În statele membre ale UE există diferențe colosale în ceea ce privește nivelul salariului minim legal. De exemplu, în Franța, salariul minim se stabilește la 10,85 euro brut/oră și 8,85 euro net, fiind valabil în cadrul tuturor sectoarelor de activitate. Astfel, un angajat care lucrează 35 de ore pe săptămână, are un salariu minim lunar de 1.302 euro (net).

În Germania, salariul minim se introducea în 2015. De atunci, a cunoscut o creștere progresivă și a ajuns de la 8,50 euro/oră la 9,82 euro/oră, iar majorările continuă la 1 iulie 2022. La 1 octombrie, acesta va ajunge la 12 euro/oră.
În Portugalia, unde salariul minim a fost implementat în 1974, valoarea acestuia a crescut cu 39% din 2015 până în 2022, ajungând la o valoare de 705 euro. Salariul va continua să crească, dat fiind că actualul guvern socialist a promis majorarea sa la 750 de euro în 2023.

Cât despre România, salariul minim este de 2.550 de lei/lună brut, ceea ce înseamnă că angajații români primesc în mână 1.524 lei/lună dacă se încadrează în această categorie de salariați. Pentru angajații din domeniul construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare pragul salariului minim brut este de 3.000 de lei. De la 1 iunie, angajatorii pot să mărească salariul minim brut cu 200 de lei fără să plătească taxele aferente creșterii salariale.

Vrei să rămâi informat?

Înscrie-te la newsletter pentru a primi știri noi, doar o dată pe săptămână, direct pe email.

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.