Un fond de investiții din Lituania va investi 120 de milioane de euro în centrale solare în România

Compania din Lituania se numește INVL Renewable Energy Fund I și este administrată de INVL Asset Management, ce reprezintă cea mai importantă companie de gestionare a activelor din această țară.

Anunțul prin care fondul și-a anunțat intrarea pe piața românească a fost făcut luni, atunci când a fost înaintată și suma totală la care ar urma să se ridice investițiile – 120 de milioane de euro, bani ce sunt destinați dezvoltării parcurilor solare achiziționate.

Centrale solare de 166 MW

Acordurile semnate au implicat achiziționarea de către fond a două companii ce dezvoltă centrale solare ce au o capacitate de 166 MW, în România.

Reprezentanții companiei au declarat că aceasta se află în expansiune și că se dorește diversificarea portofoliului de proiecte, având în vedere că România este o țară din UE cu o dezvoltare rapidă, în care se pune accentul pe proiectele ecologice și pe securitatea energetică.

„Observăm un potențial uriaș pe această piață pentru dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă și credem că aceste investiții nu numai că vor reduce poluarea mediului, dar vor face posibilă creșterea securității energetice a țării și vor contribui la extinderea capacității de producție de energie electrică”, a spus Liudas Liutkevičius, Managing Partner al INVL Renewable Energy Fund I.

De ce este România o piață interesantă pentru acest fond din Lituania

Reprezentanții fondului au mai punctat că monitorizează constant piețele de energie electrică din UE, pentru a evalua diverse oportunități de investiții. Accederea pe piața românească a apărut însă după ce statul a modificat legislația din domeniul energiei electrice, dând undă verde dezvoltării instalațiilor de producere a energiei electrice în funcție de contractele de cumpărare a energiei sau PPA.

Pentru fondul lituanian, România este atractivă din mai multe motive: datorită poziției geografice și pentru orele anuale de lumină solară, care fac să se obțină o eficiență cu circa 20% mai mare a unei centrale solare în comparație cu Polonia, dar și creșterea competitivității prețului energiei electrice, după cum a mai explicat Liutkevičius.

Centralele vor deveni operaționale în 2024

Proiectele referitoare la energia solară din România, ce se adaugă în portofoliul fondului, au obținut deja aprobarea în ceea ce privește condițiile de conectare la rețea.
Este planificat ca aceste centrale solare, în care fondul își dorește să investească aproximativ 120 de milioane de euro să devină operaționale în anul 2024.
Compania din Lituania se bazează pe faptul că energia regenerabilă este o modalitate eficientă de a spori independența energetică a unui stat, dar și securitatea și rezistența la șocurile generate de prețul materiilor prime, după cum s-a văzut mai ales în ultimul an.
Reprezentanții fondului au completat: „Sperăm că abordarea activă a fondului va deschide mai multe oportunități de colaborare cu dezvoltatorii de proiecte de energie regenerabilă din România. De asemenea, managerii fondului își extind în mod activ portofoliul pe alte piețe”, a mai spus Liudas Liutkevičius.

Construcția de parcuri solare noi

Strategia de investiții a INVL Renewable Energy Fund I prevede ca banii investitorilor să fie canalizați către proiecte de energie regenerabilă, cum ar fi parcuri eoliene continentale și solare la o scară largă, pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Fondul se concentrează cel mai mult, în prezent, pe statele din Europa Centrală și de Est, acolo unde a fost sesizat un mare potențial de creștere.

Portofoliul fondului vizează și proiecte de dezvoltare pentru mai bine de 200 de MW de parcuri solare, proiectele având deja condițiile necesare pentru a fi conectate la rețea. Construcția parcurilor solare este prevăzută să se desfășoare între 2023-2025.

Cine este INVL Renewable Energy Fund I

Subfondul se adresează investitorilor informați și a fost înființat de INVL Asset Management la data de 20 iulie 2021. Prin el se fac investiții în proiecte de energie regenerabilă, atât eoliană, cât și solară, ce se află în stadii timpurii sau medii de dezvoltare. Sunt incluse de asemenea și construcțiile de centrale electrice noi, dar și dezvoltarea și achiziționarea infrastructurii de care este nevoie pentru funcționarea centralelor electrice, dar și pentru gestionarea eficientă a celor deja existente în UE și în statele ce fac parte din Spațiul Economic European.

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

Impactul creșterii costurilor de energie asupra IMM-urilor și soluțiile de optimizare energetică

Creșterea prețurilor la energie din ultimii ani a pus o presiune semnificativă asupra IMM-urilor din România, mai ales în contextul economic instabil. Costurile mai mari cu energia pot afecta direct…

Citește

Oportunități de afaceri în sectorul energiei regenerabile în România

Sectorul energiei regenerabile a cunoscut o creștere rapidă în România în ultimii ani, alimentată de cererea globală pentru soluții sustenabile și de tranziția către o economie verde. În 2024, acest…

Citește

Te-ar mai putea interesa

Strategii eficiente de fidelizare a clienților în era digitală

  • September 16, 2024
Strategii eficiente de fidelizare a clienților în era digitală

Cum să gestionezi eficient o echipă hibridă

  • September 13, 2024
Cum să gestionezi eficient o echipă hibridă

Cum să îți creezi un brand personal puternic ca antreprenor

  • September 12, 2024
Cum să îți creezi un brand personal puternic ca antreprenor

Cum pot folosi antreprenorii ChatGPT și Inteligența Artificială pentru creșterea afacerii

  • September 11, 2024
Cum pot folosi antreprenorii ChatGPT și Inteligența Artificială pentru creșterea afacerii

Cum să îți protejezi afacerea împotriva riscurilor cibernetice în 2024

  • September 10, 2024
Cum să îți protejezi afacerea împotriva riscurilor cibernetice în 2024

Impactul creșterii costurilor de energie asupra IMM-urilor și soluțiile de optimizare energetică

  • September 9, 2024
Impactul creșterii costurilor de energie asupra IMM-urilor și soluțiile de optimizare energetică