Un prim pas pentru facturi mai mici: a fost publicat proiectul de OUG pentru plafonarea prețurilor la energie

Joi seară, Guvernul României a publicat proiectul de ordonanță de urgență în care sunt stabilite măsurile de sprijin pentru facturile din următorul an la energie (gaze și energie electrică). După cum s-a discutat în ultimul timp, prețurile vor fi plafonate, iar ceea ce vine ca o noutate este faptul că în privința gazelor nu va mai exista o limită de consum.

Care sunt prețurile plafonate la energie electrică

Proiectul se referă la perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023. Mai exact, pentru consumul care se va înregistra în această perioadă va fi facturat un preț final din partea furnizorilor de energie sau de operatorii de distribuție a energiei electrice în felul următor:

  • cel mult 0,68 lei/kWh, TVA inclus – pentru clienții casnici care au un consum mediu lunar realizat în locul de consum, în 2021, mai mic sau egal cu 100 kWh;

  • cel mult 0,8 lei/kWh, TVA inclus – pentru clienții casnici care au un consum mediu lunar realizat în locul de consum, în 2021, cuprins între 100-300 kWh;

  • cel mult 1 leu/kWh, TVA inclus – pentru clienții noncasnici.

Potrivit aceluiași proiect de Ordonanță de Urgență, în perioada când se aplică dispozițiile acesteia, venitul suplimentar care va fi realizat de producătorii de energie electrică se va impozita cu 80%.

Care sunt prețurile plafonate la gazele naturale

În același proiect, se mai specifică și valoarea prețurilor pentru gaze. Pentru consumul înregistrat între 1 aprilie 2022 și 31 martie 2023, prețul final ce va fi facturat de furnizorii de gaze va fi, după caz:

  • cel mult 0,31 lei kWh, TVA inclus – pentru clienții casnici;

  • cel mult 0,37 lei/kWh, TVA inclus – pentru clienții noncasnici, care au realizat în 2021 un consum anual de gaze naturale în locul de consum de maximum 50.000 MWh.

Furnizorii de gaze, obligați să-și facă stocuri

În proiectul de Ordonanță de Urgență există o prevedere și în privința furnizorilor de gaze, care vor fi obligați ca în perioada 1 aprilie-31 octombrie 2022 să-și constituie un stoc minim de gaze naturale în depozitele de înmagazinare subterană. Această măsură este menită să asigure continuitatea și siguranța în livrarea către clienții finali sau pentru asigurarea consumului propriu, dar și a suportabilității prețului.

Stocurile minime de gaze naturale ce vor fi înmagazinate de fiecare furnizor vor reprezenta cel puțin 30% din cantitatea de gaze naturale care este necesară pentru consumul clienților finali din portofoliu sau al consumului propriu.

Gazul va putea fi vândut cu 150 lei/MWh si 250 lei/MWh

Producătorii de gaze naturale, fie că desfășoară activități de extracție offshore sau onshore sau că au activități de vânzare gaze naturale, vor fi obligați ca in perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023 să vândă cantitățile de gaze ce rezultă din activitatea de producție internă curentă cu 150 lei/MWh. Tariful este valabil în cazul clienților casnici, pentru a fi asigurat necesarul de consum al acestora din producția curentă, dar și din depozitele de înmagazinare subterană de gaze naturale.

În aceeași perioadă, indiferent de data de începere a activității, producătorii de gaze care realizează activități de extracție onshore și offshore sau activități de vânzare gaze naturale vor fi obligați să vândă cantitățile necesare de gaze ce rezultă din activitatea de producție internă curentă la producătorii de energie termică sau la furnizorii producătorilor de energie termică la prețul de 250 lei/MWh. Obligativitatea se aplică doar pentru cantitatea de gaze naturale ce este folosită pentru producerea energiei termice în centralele termice pentru consumul populației (PET) sau în cele de cogenerare, pentru asigurarea necesarului de consum al clienților respectivi din producția curentă, precum și din depozitele subterane de înmagazinare a gazelor naturale.

România își poate dobândi independența energetică în următorii 4 ani

Primul ministru al României, Nicolae Ciucă a anunțat, anterior publicării proiectului, că plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze este menită să-i ajute pe oameni să facă față facturilor majorate. În privința companiilor, Ciucă a declarat că vor avea preț fix la gaze și energie electrică: 1 leu pe kw (energie electrică) și 0,37 lei/kw (gaz), excepție făcând marii consumatori, care vor beneficia de ajutor de la stat.

România se numără printre puținele țări din Uniunea Europeană care are potențial de a dobândi independența energetică. Parlamentarul european Iuliu Winkler a declarat că țara noastră poate îndeplini acest obiectiv până în 2026-2027, dacă își utilizează resursele de finanțare europene de care dispune. Avantajul major al României, este, potrivit oficialului, că are o diversitate de resurse energetice.

Deputatul a subliniat că, zilele trecute, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a făcut public planul Uniunii Europene – cu numele REPowerEU, ce propune măsuri urgente pentru a diminua efectele crizei energetice. Acest plan permite României să-și utilizeze în continuare cărbunele pentru a produce energie, ce a devenit combustibil de tranziție, pentru ca UE să reducă, până în 2030, dependența energetică față de Rusia.

StartingUP.ro

Articole pe aceeași temă

Previziuni economice pentru antreprenorii români în 2025

Anul 2025 aduce o serie de provocări și oportunități pentru antreprenorii din România. Conform prognozelor economice, se anticipează o creștere moderată a economiei, însă dezechilibrele fiscale și inflația ridicată rămân…

Citește

Tendințe economice în România: Previziuni pentru următorii 5 ani

Economia României se află într-un punct de cotitură, iar antreprenorii trebuie să fie pregătiți pentru schimbările din următorii ani. De la inflație și digitalizare până la sustenabilitate și investiții străine,…

Citește

Te-ar mai putea interesa

Previziuni economice pentru antreprenorii români în 2025

  • March 27, 2025
Previziuni economice pentru antreprenorii români în 2025

5 recomandări de extendere Wi-Fi pentru o conexiune stabilă și rapidă

  • March 26, 2025
5 recomandări de extendere Wi-Fi pentru o conexiune stabilă și rapidă

Automatizarea vânzărilor: Softuri și strategii pentru creșterea afacerii

  • March 26, 2025
Automatizarea vânzărilor: Softuri și strategii pentru creșterea afacerii

Cum să îți scalezi afacerea fără să pierzi controlul asupra proceselor

  • March 25, 2025
Cum să îți scalezi afacerea fără să pierzi controlul asupra proceselor

5 recomandări de switch-uri KVM pentru eficiență și control maxim

  • March 24, 2025
5 recomandări de switch-uri KVM pentru eficiență și control maxim

Psihologia consumatorului: Ce îi determină pe oameni să cumpere?

  • March 24, 2025
Psihologia consumatorului: Ce îi determină pe oameni să cumpere?