Conform primului studiu efectuat în România care a analizat eficiența vaccinurilor împotriva Covid-19, protecția oferită persoanelor astfel imunizate este de 10 ori mai mare, iar posibilitatea de a dezvolta o formă gravă a bolii este de 12 ori mai mică. Aceste date preliminare au fost prezentate de Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare din România.
„Suntem în măsură să vă prezentăm datele de eficiență pentru România. O analiză efectuată pe valul 3, pentru o perioadă de patru luni. Datele au fost agregate anonimizat din Coronaforms și Registrul Național al Vaccinării. A fost extras numărul de teste pozitive raportate pentru persoanele nevaccinate și cele vaccinate. Pentru cele vaccinate ne-am uitat la patru intervale de timp, primele două săptămâni de la doza 1, și alte trei intervale, de la ziua 14 până la administrarea dozei 2, ulterior primele două săptămâni de la doza 2, când apare o creștere a anticorpilor și ultimul interval, la mai bine de două săptămâni de la schema completă de vaccinare. Numărul de îmbolnăviri a fost raportat la cele patru intervale de timp”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
Prin urmare, în ceea ce privește eficiența împotriva infectării, aceasta este de peste 90%, o persoană care are schema completă de vaccinare fiind de 10 ori mai protejată împotriva infectării decât una nevaccinată.
În ceea ce privește spitalizarea, eficiența de prevenţie este de până la 67% la 14 zile de la administrarea primei doze de vaccin și ajunge până la 92% după realizarea schemei complete de vaccinare. Astfel că o persoană care are schema completă de vaccinare este supusă unui risc cu până la 12 ori mai mic de a fi internată în spital.
În plus, referitor la internarea la Terapie Intensivă, adică pacienții care dezvoltă forme grave de boală, s-a dovedit o protecție de până la 92% la 14 zile de la administrarea completă a schemei de vaccinare, pe când eficiența împotriva deceselor este de peste 93%, în aceleași condiții.
În concluzie, schema completă de vaccinare contribuie la scăderea de 14 ori a riscului de deces în urma contactării maladiei Covid, scade de 12 ori riscul de a fi spitalizat sau internat la ATI, precum și de până la 10 ori riscul de a contacta virusul SARS-Cov-2.
Datele au fost strânse timp de patru luni, din luna februarie până la finalul lunii mai.